5 maart 2018

Over Nuenen

Ten Noordoosten van Eindhoven ligt het Brabantse dorpje Nuenen. Een schilderachtig dorpje welteverstaan, met een sterke band met de beroemde Vincent van Gogh. Het dorp is in tegenstelling tot het naastgelegen Geldrop niet zo sterk verstedelijkt en ingenomen door fabrieken. Dat geeft Nuenen nu een unieke, landelijke en pittoreske uitstraling. 

Nuenen staat nu wereldwijd vooral bekend om de schilder Van Gogh, mede dankzij het Van Goghjaar 2015. In het centrum is dan ook het Vincentre te bezoeken. Een museum waar niet zozeer passief de kunst te bewonderen is, maar juist de verhalen te vinden zijn over het leven van Vincent van Gogh.

Helemaal doordat men na een introductie te voet het dorp in gaat. Een wandelroute neemt u mee langs 22 gebouwen die een rol hebben gespeeld in zijn leven. Daarvan zijn 14 door hem geschilderd. Historie komt tot leven en dat hebben ook veel internationale toeristen ontdekt.

Van Gogh – Roosengaarde fietspad

Vanuit Nuenen is het prachtig fietsen over de Van Gogh fietsroutes. Deze routes zijn onderverdeeld in een aantal etappes en nemen u mee naar zijn geboortedorp Zundert, het tekenlokaal in Tilburg en het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Dichterbij huis, op de route naar Eindhoven, is de blikvanger van deze fietstocht: het Van Gogh Roosengaarde fietspad. 

In het asfalt van een landelijk gelegen fietspad zijn als het ware sterren verwerkt die de sfeer oproepen van het schilderij The Starry Night. Overdag nemen duizenden fonkelsteentjes in het wegdek licht op, en geven dit ’s avonds weer af. Alsof u over de sterrenhemel in Zuid Frankrijk fietst. Een bijzondere en romantische ervaring. Opgepast voor huwelijksaanzoeken!

Dit bijzondere fietspad ligt op de Molenroute en neemt u over 25 km mee langs de diverse molens die Van Gogh in deze buurt heeft geschilderd. Daaronder ook de Opwettense Watermolen, nu een restaurant en een geliefd rustpunt voor vele fietsers. Het terras ligt op slechts 300 meter van het sterrenpad, en u bent ook zo weer in centrum van Nuenen.

 

Park Nuenen

Daar vindt u nog meer gezellige terrassen in het Park van Nuenen. Dit centrale punt is rijk aan groen, en biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor een smaakvolle afsluiter van een dagje fietsen. Aan het Park ligt Auberge Vincent zodat u ook na een bourgondische borrel niet ver meer hoeft te lopen.